Využívame menej ako pätinu potenciálu bioodpadu
Všetky | 29.07.2020
Bioodpad je cenným zdrojom. Nie je to len fráza. Najnovšie to potvrdzuje aj štúdia popredného európskeho priemyselného združenia. V Európe využívame priemerne len 16% potravinového odpadu. Využitie tohto odpadu pritom môže byť prínosom v rôznych odvetviach.
![](https://www.menejodpadu.sk/wp-content/uploads/2020/03/Analýza-Kránso-nad-Kysucou.png)
Združenie Bio-based Industries Consortium a spoločnosť Zero Waste Europe vypracovali unikátnu štúdiu, v ktorej sa zamerali na preskúmanie nevyužitého potenciálu zhodnotenia biologicky rozložiteľných odpadov v krajinách Európskej únie, vo Veľkej Británii a Nórsku. Poskytujú prehľad o aktuálnych kapacitách spracovania záhradného a kuchynského odpadu v jednotlivých štátoch.
Využívame len 16 %
„Správa uvádza, že pri hospodárení s biologickým odpadom európske krajiny nevyužívajú potenciál ďalšieho prechodu na cirkulárne hospodárstvo. Momentálne je spracovaných iba 16% teoretických možností, ale prostredníctvom vhodných iniciatív by sa mohlo toto číslo vynásobiť piatimi, aby sa dosiahlo 85 %. To dokazuje, že je potrebné, aby EÚ a ostatné štáty zachovali a posilnili svoje úsilie v oblasti zberu a spracovania biologického odpadu, ako kľúčové kroky smerom k regenerácii pôdy, cirkularite a neutralite klímy.“ uvádza Pierre Condamine, referent pre politiku v oblasti odpadu v spoločnosti Zero Waste Europe
![využitie BRKO, potenciál využitia BRKO](https://www.menejodpadu.sk/wp-content/uploads/2020/07/Infografika_-_Využitý_potenciál_Slovenska_-_2-2.jpg)
V Európe sa nevyužíva ani polovica zdrojov, ktoré poskytuje spracovanie BRKO
Ako je na tom Slovensko?
Čoraz viac realizujeme analýzy odpadov aj v mestách. Zdalo by sa, že tu by obyvatelia nemali produkovať až také množstvá bioodpadu. Opak je však pravdou. Podľa výsledkov našich posledných analýz, v ktorých sa porovnávali výsledky z rodinných a bytových domov, vytvoria obyvatelia bytoviek viac ako 40% bioodpadu, ktorý by nemusel končiť na skládke.
Zistite ako je na tom vaše mesto – Objednajte si analýzu odpadu
![analýza odpadu, triedenie odpadu, potenciál bioodpadu](https://www.menejodpadu.sk/wp-content/uploads/2020/07/Vysledky-analýz-odpadov-2020-KBV.jpg)
Výsledky analýz odpadu z bytových domov – priemer miest, 2020
Možnosti využitia biologicky rozložiteľného odpadu sú obrovské. Zo správy vyplýva, že na Slovensku zhodnotíme len 9 % kuchynského odpadu z celkového množstva, ktoré by bolo možné vytriediť a premeniť na kompost alebo energiu. Hoci mnoho obcí už kompostuje v záhradách, triedenie biologicky rozložiteľného odpadu resp. kuchynského odpadu sa realizuje len vo veľmi málo mestách a s veľmi slabou účinnosťou. Dáta z praxe ukazujú, že triedia len pár kilogramov na obyvateľa. To by sa však od roku 2021 malo na základe novely zákona o odpadoch zmeniť.
Ďalším dôvodom sú nedostatočné kapacity zariadení na spracovanie bioodpadu a ich nerovnomerné rozloženie na území Slovenska. Pred začiatkom povinnosti triediť kuchynský BRKO sa existujúce kompostárne ešte stíhajú dovybaviť chýbajúcou technológiou na zhonotenie tohto odpadu. Záujemcovia o vybudovanie novej kompostárne musia počítať približne s jedným rokom, kým bude hotová a schopná vyrábať kvalitný kompost.
![potenciál BRKO, využitie bioodpadu](https://www.menejodpadu.sk/wp-content/uploads/2020/07/Infografika_-_Využitý_potenciál_Slovenska.jpg)
Na Slovensku nevyužívame ani 20% BRKO, ktorý by bolo možné vytriediť
Poradíme vám, ako zaviesť efektívne triedenie kuchynského odpadu
Problémy využitia bioodpadu na Slovensku
Okrem počtu a kapacít zariadení na spracovanie je zásadné, či majú oprávnenie na spracovanie kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu. Výsledná kvalita kompostu, po ktorom bude v domácnostiach a poľnohospodárstve dopyt závisí od kvality kompostovacieho procesu. Problémom na Slovensku je práve to, že jeden alebo viac z týchto parametrov nie je splnených.
Ako funguje profesionálna kompostáreň?
![kompstaren, kuchynsky odpad, BRKO, kompostovanie, spracovanie kuchynskeho odpadu](https://www.menejodpadu.sk/wp-content/uploads/2020/02/Kompostáren-1.jpg)
Riadeným procesom kompostovania dosiahnete kvalitný výsledok – kompost, o ktorý bude záujem
Základom je pohodlný a hygienický zber
Zvýšenie potenciálu využitia biologicky rozložiteľných odpadov na Slovensku okrem vytvorenia nových alebo revitalizácie existujúcich kompostárni aj zabezpečením vysokej kvality a pohodlnosti už pri zbere a triedení kuchynských odpadov pri zdroji. Takáto forma zberu pomôže samosprávam vyhnúť sa najčastejším problémom, ako je zápach, množenie baktérií, hlodavcov či tomu, že v bioodpade skončí aj to, čo tam nepatrí. Pohodlné triedenie kuchynského odpadu od zdroja a jeho zber od dverí zabezpečí vysokú úroveň hygienického zberu. Navyše čistota odpadu zásadne zvýši kvalitu výsledného kompostu.
Ako zaviesť triedený zber kuchynského odpadu?
![zber kuchynského odpadu, vedierkový zber, zber BRKO, zber odpadu od dverí](https://www.menejodpadu.sk/wp-content/uploads/2019/11/Zber-od-dverí_proces.png)
Vďaka pohodlnému zberu BRKO od dverí dosiahnete lepšie výsledky
Chcete vedieť aké možnosti má vaše mesto alebo obec? Aký potenciál na triedenie a zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu máte? Naši regionálni manažéri sú pripravení pripraviť pre vás komplexnú analýzu, ktorá vám poskytne relevantné podklady ako zvýšiť mieru triedenia a využiť odpad ako zdroj.
Kontaktujte regionálneho manažéra vo vašom kraji
zdroj: https://zerowasteeurope.eu/2020/06/joint-press-release-tackling-europes-food-waste-problem-bio-based-industries-offer-innovative-solutions/
Zostaňte informovaní
Každý mesiac vám zašleme newsletter, v ktorom nájdete:
- príklady z regiónov,
- rady pre efektívne odpadové hospodárenie,
- novinky z odpadárskej legislatívy,
- naše najnovšie riešenia a produkty.