Trinástoro neplytvania, každé euro sa počíta
Rady a tipy | 05.12.2022
V zápale predvianočných príprav, zháňania darčekov, nakupovania špecialít a obľúbených dobrôt na chvíľu zastavte! Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko toho nezjete, nespotrebujete a vyhodíte? Tento rok to môže byť iné, pretože pre vás máme trinástoro neplytvania nielen počas Vianoc…
Aké tipy a triky vám pomôžu neplytvať jedlom a znížiť výdaje za potraviny? Ušetrite svoje odpadkové koše aj peňaženku.
Pôst
O predvianočnom pôste počul každý z nás. Pre mnohých sa stal dokonca neodmysliteľnou súčasťou adventu. Skúste sa aj vy tento rok uskromniť a na konci si o to viac vychutnáte vianočné dobroty.
Uvidíte, že na konci mesiaca ušetríte nielen svoje koše, ale aj peňaženku.
Plánujte jedlá dopredu
Naplánujte si dopredu, čo budete jesť na najbližšie tri dni a vytvorte si pred každou návštevou obchodu podrobný nákupný zoznam. Pri jeho písaní si nezabudnite najprv skontrolovať chladničku, chlebník a špajzu, aby ste zistili, čo máte a čo vám chýba. Nenechajte sa nachytať „výhodnými” akciami, ktoré vám môžu popliesť hlavu a odnesiete si domov tak aj jedlo, ktoré nespotrebujete. Odporúčame vám radšej nakupovať v bezobalových obchodoch a na trhoch, kde si naberiete potraviny na váhu a ešte sa vyhnete aj zbytočným plastom!
Nenakupujte hladní
Hladný človek v obchode je ako uragán. Berie so sebou všetko a neobzerá sa späť! So škŕkajúcim žalúdkom a hladnými očami, ktoré by všetko „zjedli“ nakupujeme aj to, čo nepotrebujeme. O to horšie, keď sú potraviny v obchodoch v zľave. Odporúčame sa preto pred nákupom občerstviť aspoň pohárom džúsu, banánom alebo drobným jedlom.
Ďalším dobrým trikom, ako sa vyhnúť tomu, aby vám v košíku skončili zbytočnosti, je nenakupovať v zhone. Radšej choďte na nákup častejšie a berte toho len toľko, čo naozaj zjete.
Využite každú časť zeleniny a ovocia
Vedeli ste, že mrkvu nemusíte šúpať, stačí ju len poriadne umyť? Vňať zas môžete použiť do omáčok, polievok alebo z nej môžete urobiť výborné pesto. Z listov reďkovky či karfiolu zas môžete urobiť vynikajúci šalát… neváhajte všetko využiť. Nebojte sa taktiež plánovať rôzne jedlá s jednou surovinou. Z každej časti zeleniny môžete urobiť vynikajúci pokrm a dokonca tak znížite aj množstvo kuchynského odpadu. Stačí len trochu prezrieť webové stránky a zaručene natrafíte na skvelé recepty, pri tvorbe ktorých sa fantázii medze nekladú!
Inšpirovať sa môžete na:
- FREE FOOD – Receptár najvyhadzovanejších potravín
- U VÁŽKY – Zero waste recepty
- Dobré jedlo – Zero waste v kuchyni
Naučte sa odlišovať dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti
Až tretina Slovákov nevie s určitosťou povedať, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti. Naučte sa rozlišovať medzi týmito dátumami. Plánujete zjesť jogurt ešte v deň nákupu? Vezmite si ten, ktorého dátum spotreby končí skôr.
- Dátum spotreby stanovuje deň, dokedy je potravina stále bezpečná na konzumáciu. Označujú sa ním čerstvé potraviny ako mäso či mliečne výrobky.
- Dátum minimálnej trvanlivosti je dátum, dokedy si daná potravina udržiava svoju kvalitu. Tieto suroviny môžete po správnom uskladnení konzumovať aj po uplynutí dátumu. Najčastejšie ním označujeme cestoviny, mlieko, ryžu či konzervy.
Správne skladovanie potravín je základ
Aby sa potraviny nepokazili, musíte ich správne uskladniť. Otvorené trvanlivé potraviny presypte do uzatvárateľných obalov, aby ich nenapadli škodcovia. Do chladničky umiestnite len tie suroviny, ktoré potrebujú chlad – čerstvá kukurica, špenát či drobné lesné ovocie. Iné druhy ovocia a zeleniny naopak nepatria do chladničky, aby nestratili svoju chuť. Paradajky, cibuľu či zemiaky radšej umiestnite do špajze.
Tip pre vás: jahody, ríbezle, čučoriedky či maliny pred uskladnením namočte do studenej octovej vody – vydržia dlhšie čerstvé.
Viac rád, ako udržať zeleninu, ovocie či mliečne výrobky dlhšie čerstvé nájdete na stránke free-food.sk.
Aj škaredé je dobré
Takmer všetky potravinové reťazce majú plné regály s esteticky dokonalou zeleninou a ovocím. Čo sa však stane s tými, ktoré nie sú dokonalé? Častokrát o ne nie je záujem a ostávajú v regáloch osamotené, prípadne putujú rovno do koša. Takéto potraviny sú však rovnako dobré ako ostatné. Mäkké ovocie, zoxidovaná alebo gumená zelenina nie sú síce vábivé svojím výzorom a konzistenciou, ale môžu byť spotrebované do smoothies, pomazánok alebo polievok.
Udržujte si prehľad v chladničke
Chladnička je srdcom našich kuchýň. Mali by sme ju udržiavať čistú a zbytočne ju neprepĺňať. Pozornosť by ste mali venovať aj tomu, aké v nej máte uskladnené jedlo a pravidelne meniť jeho umiestnenie. Pri každom novom nákupe presuňte nové potraviny dozadu a staršie umiestnite dopredu. Chladničku však nenechajte príliš dlho otvorenú, aby udržiavala vnútro chladné. Teplota v nej by mala byť od 1 do 5 °C.
*Pozor, teplota v chladničke často stúpa, keď je upchaná filtrácia.
Nie je hanba zobrať si posledný kus…
…a odložiť tanier. Každý z nás sa stretol so situáciou, kedy na tanieri ostal opustený kus koláča, o ktorý nemá nikto záujem. Toto jedlo čaká, kým ho niekto zje, často však končí obschnuté v koši. Nie je hanba zobrať si posledný kus a zachrániť ho pred vyhodením. Hanba je jedlo vyhadzovať.
Nevyhadzujte jedlo, nechajte si ho zabaliť
Vedeli ste, že každý občan Európskej únie v roku 2020 vyhodil približne 127 kg jedla? Z toho 12 kg tvorí nedojedené jedlo z reštaurácií. Aj tu sa môžeme zlepšiť. Nabudúce, keď sa pôjdete niekam najesť, zoberte si so sebou vlastnú krabičku. To, čo nezjete, si odnesiete so sebou a zjete doma.
Podeľte sa s ostatnými
Nevarte zbytočne veľa, ale len toľko koľko viete, že stihnete zjesť. Ak však navaríte viac, ako dokážete spotrebovať, môžete sa podeliť so svojimi blízkymi, priateľmi či kolegami. Týmto malým/veľkým krokom zabránite tomu, aby jedlo vyšlo navnivoč. To isté platí aj pre nakúpené ovocie a zeleninu, ktorej máte zbytočne veľa a nemáte ju kde použiť. Vyhnite sa tomu, aby zabudnuté potraviny splesniveli alebo zhnili, radšej ich darujte tým, ktorí ich využijú.
Odložte na neskôr
Taktiež znáte ten pocit, keď na rodinnej oslave ledva vstanete od stola lebo ste prejedení k prasknutiu? A nakoniec toho zostane ešte toľko, že by sa z toho pár ľudí najedlo do sýtosti. Čo s tým? Hlavne ho nevyhoďte! Radšej jedlo zamrazte a zjedzte neskôr. Nabudúce skúste pripraviť len polovicu toho, čo bežne varíte. Uvidíte, že si oslavu užijete rovnako dobre.
Darujte druhú šancu
Ak sa snažíte neplytvať potravinami, no aj tak sa vám stane, že musíte niečo vyhodiť, nezúfajte. Pri správnom vytriedení alebo skompostovaní dáte jedlu druhú šancu. Stane sa z neho kompost plný živín, ktorý obohatí našu pôdu alebo vašu záhradku.
Zostaňte informovaní
Každý mesiac vám zašleme newsletter, v ktorom nájdete:
- príklady z regiónov,
- rady pre efektívne odpadové hospodárenie,
- novinky z odpadárskej legislatívy,
- naše najnovšie riešenia a produkty.