JRK | Základ úspešného zberu: Kompostovateľné vrecká - Pre menej odpadu

Späť na zoznam článkov

Základ úspešného zberu: Kompostovateľné vrecká

Všetky | 19.11.2024

Obyvatelia miest a obcí si už vo väčšine prípadov zvykli na triedenie kuchynského odpadu. Mnohých motivovali ekologické argumenty, iných ekonomické. Čo ďalšie môžu samosprávy zvážiť, aby zapojili viac občanov a zlepšili výsledky triedenia?

Na základe našich skúseností a výsledkov fyzických analýz vieme, že kuchynský odpad stále tvorí značnú časť obsahu čiernych nádob určených na zmesový komunálny odpad. V niektorých prípadoch je bioodpad vytriedený správne, no vyhodený v plastovom mikroténovom vrecku, čím sa znehodnocuje aj úsilie tých, ktorí to robia správne. 

Prečo je používanie kompostovateľných vreciek dôležité? 

Na triedenie kuchynského odpadu máme na Slovensku niekoľko dôvodov. Prvým je samozrejme ekologický aspekt. Bioodpad na skládkach sa nerozkladá správne a priamo ohrozuje životné prostredie. Z ekonomického hľadiska odklonenie bioodpadu z čiernych nádob šetrí náklady (mesta i občanov) a umožňuje ľahšiu implementáciu nových systémov – množstvový zber odpadu. Triedenie musí byť nastavené správne s minimálnym množstvom znečistenia. Ak sa tak nestane znehodnotený materiál (napríklad zlými vreckami) je nutné ručne/mechanicky dotriediť, čo predražuje jeho zhodnotenie. Niektoré zariadenia ho môžu dokonca odmietnuť.  

Vrecká na zber kuchynského odpadu musia byť práve preto 100 % biologicky rozložiteľné. Najčastejšie sú vyrobené z kukuričného škrobu. Používanie kompostovateľných vreciek umožňuje vetranie biologického materiálu a spolu s prevetrávaným košíkom zabraňuje vzniku plesní a zápachu. V našom 7-dňovom teste sme navyše dokázali, že kuchynský odpad po preschnutí váži o 35 % menej, čo znižuje prevádzkové náklady. 

7 dňový test kompostovateľných vreciek

Mnohí občania oceňujú, že kompostovateľné vrecká zvyšujú komfort triedenia. Ich používaním sa udržiava hygiena zberu a čistota zberných nádob, ktoré nie je potrebné tak často umývať. Kompostovateľné vrecká by sa napriek tomu nemali nechať dlho naplnené bioodpadom v košíku. Je dôležité ich používať správne a vynášať alebo vymieňať každé 3 až 4 dni od začiatku ich plnenia. 

Lepšie výsledky triedeného zberu vďaka bezplatnej distribúcii vreciek 

Slovenské mestá a obce, ktoré zaviedli (pred troma rokmi) zber kuchynského odpadu, distribuovali domácnostiam nádoby na triedenie a zásobu kompostovateľných vreciek. V prípade, že si domácnosti vrecká minú, v niektorých samosprávach je ďalšie zakúpenie vreciek v réžii občanov, čo negatívne vplýva na motiváciu triediť. Iné mestá a obce ich pravidelne distribuujú domácnostiam bezplatne.

Práve druhá možnosť prináša vyšší lepšie výsledky, komfort pre domácnosti, motiváciu triediť a výsledky sú dlhodobo udržateľné. Samosprávy zároveň majú pod kontrolou občanov a vedia, aké vrecká používajú. Výber preto nepodceňujú a zvyčajne zvolia tie, ktoré sú certifikované (EN 13432), overené a disponujú s „uškami“ pre ľahšiu manipuláciu. 

Environmentálny fond

Na nákup kvalitných kompostovateľných vreciek mestá a obce, ako Partizánske, Beluša a ďalšie, využívajú príspevky z Environmentálneho fondu. Tieto prostriedky je možné využiť na aktivity a nástroje spojené so zberom kuchynského odpadu, medzi ktoré nepochybne patria aj kompostovateľné vrecká, ktoré zabezpečujú hygienu zberu. Pozitívne výsledky a komfortný zber sa samospráve zúročia vo väčšom množstve vytriedeného odpadu, za ktoré mesto či obec dostane v nasledujúcom roku ďalší príspevok z Environmentálneho fondu. 

Zvýšte vaše výsledky v triedení kuchynského odpadu správnymi nástrojmi a infraštruktúrou zberu. Neváhajte nás nezáväzne kontaktovať. Pozrieme sa na vašu situáciu a navrhneme vám riešenie, ktoré vám prinesú pozitívne výsledky.

Zostaňte informovaní

Každý mesiac vám zašleme newsletter, v ktorom nájdete:

  • príklady z regiónov,
  • rady pre efektívne odpadové hospodárenie,
  • novinky z odpadárskej legislatívy,
  • naše najnovšie riešenia a produkty.