JRK | Ako vznikol prevetrávaný košík? - Pre menej odpadu

Späť na zoznam článkov

Ako vznikol prevetrávaný košík?

Nezaradené | 20.01.2023

Kde sa „zrodil” prevetrávaný košík, ktorý mnohí slovenskí aj európski odborníci považujú za jeden z najdôležitejších pilierov efektívneho zberu kuchynského odpadu?

Košík na bioodpad

Jeho vynálezcom, resp. „otcom” je Enzo Favoino, vedecký koordinátor zo Zero Waste Europe. Dizajn košíka však nevznikol len tak náhodou. Ako všetci vieme, cesta k najlepším riešeniam nie je jednoduchá. Pri prvých zberoch kuchynského odpadu (v niektorých regiónoch Talianska) najprv skúšali použiť neprevzdušné, uzatvárateľné nádoby. Tento nápad sa neosvedčil, kuchynský odpad v nich začal hniť a veľmi zapáchať.  

Enzo Favoino

Zdroj obrázka: National Zero Waste Conference

Rôznymi pokusmi a omylmi hľadali riešenie ako urobiť zber kuchynského odpadu čistejší a pre domácnosti viac pohodlný. Po niekoľkých experimentoch sme nakoniec skúsili urobiť v nádobe prieduchy. Tento spôsob fungoval! Prebytočná vlhkosť sa v košíkoch s kompostovateľným či papierovým vreckom znížila. Kuchynský odpad vďaka otvorom preschol a znížila sa aj jeho hmotnosť. Môžeme povedať, že odvtedy už všetky samosprávy v Taliansku (a nielen ony), v ktorých zavádzame triedenie kuchynského odpadu používajú takéto košíky, opisuje vznik košíka Favoino. 

S košíkom a vreckom šetríte rozpočet 

Podľa Enza Favoina používaním správnej nádoby dokážeme dokonca znížiť náklady na zvoz odpadu: presušením kuchynského odpadu samosprávy šetria až 20 % nákladov (vyvážajú menšiu tonáž do bioplynových staníc či kompostárni).” K zníženiu nákladov ďalej prispieva aj používanie kompostovateľných vreciek. Košíky a nádoby sú vďaka nim čisté a netreba ich často umývať. 

Pri zbere kuchynského odpadu je podľa Favoina dôležité zamerať sa na komfort obyvateľov v domácnostiach. Pohodlie je dôležité. Vždy prirovnávame odpad k vode, mal by „tiecť” správnym spôsobom. Na to, aby organický odpad tiekol správnym smerom, nešiel na skládky alebo do spaľovní potrebujeme v podstate dve veci – správnu infraštruktúru a správne nástroje. Frekvencia zberu kuchynského odpadu by mala byť vyššia ako pri zmesovom odpade. Nemali by sme však zabúdať aj na správne nástroje, aby bol systém čistý, prehľadný a užívateľsky prívetivý, dodáva Favoino. 

ikonaTip pre vás: Čo všetko dokáže váš košík na zber kuchynského odpadu?

 

Túto úlohu zohrávajú košíky, kompostovateľné či papierové vrecká. V domácnostiach by sme mali preto používať len tie, ktoré sú certifikované a správne označené. Vďaka pružnému materiálu ich môžeme jednoducho natiahnuť do košíka, ktorý je na to prispôsobený.  

Prečo sú vrecká dôležité? 

Kompostovateľné vrecko spolu s perforovanou nádobou pomáhajú kuchynský odpad presušiť a zabraňujú vzniku plesní a zápachu. V našom 7-dňovom teste sme navyše dokázali, že kuchynský odpad v košíku bol po preschnutí o 35 % ľahší (znížením váhy klesajú prevádzkové náklady). Vrecko by sme však nemali nechať dlho naplnené bioodpadom. Mali by sme ho vyniesť každý tretí alebo štvrtí deň. Vrecko naplnené do polovice ľahšie zaviažete, nemusíte mať obavy, že sa roztrhne alebo pretečie. 

7 dňový test nádob

Košík a uzavretá nádoba bez vzduchu 7. deň po naplnení kuchynským odpadom

Aj vaša obec či mesto môže ušetriť na odpadoch. Dôležité je nastaviť správnu infraštruktúru zberu a obyvateľom vysvetliť ako majú postupovať.  Nezabúdajte na to, že čím viac kuchynského odpadu vytriedite, tým vyšší príspevok z Environmentálneho fondu môžete získať.  

Neviete ako vylepšiť triedenie a zber kuchynského odpadu? Vaša samospráva nemusí byť na to sama, radi vám so všetkým pomôžeme.

Zostaňte informovaní

Každý mesiac vám zašleme newsletter, v ktorom nájdete:

  • príklady z regiónov,
  • rady pre efektívne odpadové hospodárenie,
  • novinky z odpadárskej legislatívy,
  • naše najnovšie riešenia a produkty.